Gangy New Yorku - Gangs of New York (2002)

Film Martina Scorseseho Gangy New Yorku sa odohráva v 60. rokoch 19. storočia na juhu Manhattanu. Občianska vojna je v plnom prúde a Amerika stojí na pokraji chaosu. Pre chudobných obyvateľov New Yorku to však nie je jediná vojna - druhá sa odohráva priamo v uliciach za ich oknami. Ich domovom je štvrť Five Points - jedna z najchudobnejších štvrtí v celej Amerike, ktorá je sužovaná neustálymi bojmi medzi znepriatelenými gangmi, usilujúcimi sa o nadvládu v uliciach. Štvrť plná biedy a zločinu, ktorá sa stala magnetom pre aktivity podsvetia.

V tomto období nespútanej kriminality a korupcie v najvyšších kruhoch mestskej správy sa odohráva príbeh mladého irskoamerického prisťahovalca Amsterdama Vallona (Leonardo DiCaprio). Ten sa po pätnásťročnom pobyte vo väzení vracia do Five Points, aby tu pomstil smrť svojho otca, ktorú má na svedomí mocný šéf proti prisťahovaleckého gangu William Cutting, prezývaný Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis). Amsterdam vie, že prvým krokom k splneniu jeho úlohy je prienik do užšieho okruhu Billyho priateľov. Problémy sa ale stupňujú, keď sa zoznámi s tajomnou Vreckárkou Jenny Everdeane (Cameron Diaz), ktorá reprezentuje dokonalú samostatnosť a neprehliadnuteľný pôvab a tým je prirodzene je očarený. Jenny má však aj svoju minulosť, čo nečakane skomplikuje jeho plán.

Amsterdamova cesta sa postupne mení v boj o osobné prežitie a nájdenie útočiska pre jeho ľud. Počas veľkých pouličných búrok v roku 1863, ktoré sa stali najdramatickejšou kapitolou v dejinách amerických mestských nepokojov, dosahuje jeho zápas s osudom svoje vyvrcholenie.



Trailer k filmu Gangy New Yorku: