Kráľovstvo nebeské - Království nebeské - Kingdom of Heaven (2005)

Režisér Ridley Scott majstrovsky spojil filmovú epiku s hlbokým prežitkom v slávnych filmoch ako sú Votrelec, Thelma a Louise, Gladiátor, Blade Runner a Čierny jastrab zostrelený. Vo filme Kráľovstvo nebeské rozpráva o krížovej výprave očami mladého rytiera Baliana, ktorý odchádza na kraj známeho sveta bojovať za svoj ​​ideál. Oživuje mystiku rytierskeho rebelanta a zobrazuje dávny boj medzi moslimami a kresťanmi o Svätú zem, ktorý sa síce odohral pred tisíckami rokov, ale svojimi dôsledkami siaha až do prítomnosti.

Scenárista William Monahan, ktorý so Scottom spolupracuje, zdramatizoval fascinujúcu epizódu krátko pred treťou križiackou výpravou. Jeruzalem a veľká časť Svätej zeme boli ovládané európskymi rytiermi, ktoré ku znameniu kríža a ceste do ďalekej neznámej krajiny priviedli horlivosť vo viere i prísľub panstva a bohatstva v exotickej ríši. Príbeh sa sústredí na rytiera Baliana z Ibelinu, ktorý sa stane hrdinom, keď sa pevne postaví proti vierolomnosti v kresťanskom spojenectve a vedie obyvateľov Jeruzalema v chrabrom boji proti Saladinovej saracénskej armáde.

Hlavnú úlohu vytvoril Orlando Bloom (Legolas v Pánovi prsteňov). Liam Neeson (Schindlerov zoznam, Newyorské gangy) hrá Godfreya, Balianova otca, ktorý svojmu synovi odovzdal s titulom baróna aj zmysel pre rytierske cnosti.



Trailer k filmu Kráľovstvo nebeské: